Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry (KYT)

 

Muistilista työttömälle

Ilmoittaudu TE-toimistoon työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Työnhakusi astuu voimaan siitä päivästä, kun ilmoittaudut TE-toimistoon. Voit ilmoittautua asiakkaaksi jo ennen työttömyyden alkua. Käytä ilmoittautumiseen sähköistä työnhakijalomaketta. Lisätietoja saat TE-palveluiden jos jäät työttömäksi sivulta.

Työttömyysturvan saannin ehtona on, että työnhakusi on voimassa. Myös omavastuuaika, eli se aika, jolta ei makseta työttömyysturvaa, alkaa vasta sen jälkeen, kun olet ilmoittautunut TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi.

TE-palveluiden sivulla on selkeä ohjeistus työttömyysetuuden hakemiseen. Kun haet työttömyysetuutta toimit näin.

Varaudu selvittämään oikeutesi työttömyysetuuteen

Jos haet työttömyysetuutta, verkkopalvelussa antamasi tiedot saattavat riittää työvoimapoliittiseen lausuntoon, jonka TE-toimisto lähettää työttömyyskassaan tai Kelaan.

Jos tarvitaan lausuntoon lisäselvitystä, TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä. Sinun ei siis tarvitse toimittaa TE-toimistoon  esimerkiksi todistuksia, jos niitä ei erikseen pyydetä. Näet vastaanottoilmoituksestasi, että työvoimapoliittinen lausunto on annettu tai TE-toimisto ottaa yhteyttä lisäselvityksen saamiseksi.

TE-toimisto voi pyytää työvoimapoliittista lausuntoa varten esimerkiksi;
– viimeisimmät työtodistukset tai työsopimuksen, jos olet vielä työssä
– lomautusilmoituksen tai lomautustodistuksen, jos olet lomautettuna
– päättö- ja tutkintotodistukset
– ero- tai keskeyttämistodistuksen, jos olet eronnut oppilaitoksesta tai keskeyttänyt opintosi
– asiakirjan opintojen alkamisen ajankohdasta ja opintojen laajuudesta, jos opiskelet edelleen
– mahdolliset koulutukseen hakeutumisen tulokset, jos olet alle 25-vuotias
– todisteen, että olet suorittanut armeijan tai siviilipalveluksen
– passin tai haltuunottotodistuksen sekä työ- ja oleskeluluvat, jos olet maahanmuuttaja

Työnhakijan uusi asiakaspalvelumalli 2022

2.5.2022 voimaan tulleen uuden asiakaspalvelumallin tavoitteena on antaa työnhakijoille aiempaa yksilöllisempää ja riittävää tukea työnhaussa. Tavoitteena on, että työnhakijat työllistyvät mahdollisimman nopeasti. Työnhakijalle järjestetään työllistymisen edistämiseksi alkuhaastattelu ja työnhakukeskusteluita. Lisätietoa: https://toimistot.te-palvelut.fi/uusi-asiakaspalvelumalli

Uudessa mallissa työnhakijana pääset nopeammin keskustelemaan työllistymiseesi liittyvistä asioista TE-toimiston tai kuntakokeiluun kuuluvan kunnan asiantuntijan kanssa. Ensimmäisen kerran jälkeen tapaamisia järjestetään aiempaa tiiviimmin ja yksilöllisemmin omaan tilanteeseesi mukaan.

Työttömyysetuuden saamiseksi sinun on jatkossakin haettava työtä. Uutta on se, että sinun on haettava tilanteestasi riippuen 0–4 työpaikkaa kuukaudessa ja saat itse valita haettavat työpaikat.

Työllisyyden kuntakokeilut

Osa työnhakijoista on siirtynyt Työllisyyden kuntakokeilujen asiakkaiksi. Keski-Suomessa on käynnissä kaksi kuntakokeilua:

Vastaa